STIPENDIat 2018 – PETER EDWINZON

Finspångsmusikern Peter Edwinzon belönas med det första stipendiet ur Micke Holmströms minnesfond. — Det var en total överraskning! Jag är verkligen glad, rörd och stolt, säger den överrumplade pristagaren.

Peter Edwinzon är ett känt namn i musikerkretsar. Genom åren har han spelat i band som Attention, Unicorn och Alltid På Gång, det sistnämnda ett coverband som han sedan 22 år tillbaka har tillsammans med vännen Mikael Moberg.
— Unicorn är det band som jag värderar högst, det är det bästa och roligaste band jag spelat med. Vi försöker ses nån gång i halvåret och spela gamla låtar och umgås. Vi gjorde en livespelning häromåret, berättar Peter.

I det civila är han lärare i svenska och historia på Bergska gymnasiet, dit han kom redan 2001. Musikerådran får han utlopp för som musikansvarig för skolans årliga julrevy, när han inte spelar med något av sina andra band.
— Jag har aldrig slutat med musiken. Julrevyn jobbar vi med i november och december varje år, det har blivit en tradition. Där får jag träffa elever som verkligen vill spela och sjunga, säger Peter.

Micke Holmström var journalist och skrev ofta om Peters olika bandkonstellationer i Norrköpings Tidningar.
— Han har betytt mycket. Jag träffade honom första gången redan 1985-1986. Ibland dök han ner i replokalen och skrev, andra gånger kunde det vara när vi spelade på en luciavaka eller i Vibjörnsparken. På senare år träffades vi också genom Total Media, eftersom jag skötte Bergskas marknadsföring. Han hade sin skrivplats vid ytterdörren och man stannade alltid till och snackade. Det roligaste med Micke var att han alltid tog sig tid att prata en stund, även om han hade det körigt och mycket att göra. Det är egentligen så jag minns honom bäst. Han var alltid glad, pratsam och intresserad av vad man gjorde, och älskade musik, precis som jag. Vi hade mycket gemensamt, säger Peter.

I motiveringen beskrivs Peter Edwinzon som en person som alltid har tid för sina vänner, precis som Micke Holmström.
— Jag känner faktiskt igen mig i det. Jag älskar mina vänner, jag har väldigt många och väldigt bra vänner. Det är klart man tar sig tid för dom, och jag känner att dom alltid har tid för mig. Jag förstår att det var min kompis Göran Rumenius som skickade in nomineringen. Jag måste få tacka honom. Han är en fantastisk människa, säger Peter.

Stipendiet är på 10 000 kronor. För pengarna tänker han besöka sin 24-årige son Lukas, som bor på Nya Zeeland.
— Jag ska åka och hälsa på honom på jullovet. Stipendiepengarna sitter som handen i handsken inför den resan.

MICHAEL NYSTÅS

UR MOTIVERINGEN
Peter Edwinzon är en fantastisk musiker som under tre decennier har förgyllt Finspång med sin musik. Han har varit med i grupper som Attention, Unicorn, Finspång Allstars och coverduon Alltid På Gång. Peter jobbar på Bergska gymnasiet där han varje år håller i julrevyns musikaliska del. Där fostrar och stimulerar han elever till att utvecklas i sitt musikintresse. Peter har ett stort engagemang för Finspång. Som gymnasielärare har han hjälpt flera generationer av unga finspångare till att fullfölja sina drömmar. Peter har en enorm talang när det gäller att komponera, arrangera samt producera musik, även på en internationell nivå. Han är en väl känd och respekterad musiker, speciellt inom den progressiva rocken. Dessutom är han en person som alltid har tid för sina vänner, gamla som nya. Precis som Micke Holmström.

OM STIPENDIET
Micke Holmströms minnesfond instiftades efter hans plötsliga bortgång 2016. Till hans minne delas ett årligt stipendium på 10 000 kronor ut till någon som verkar i Micke Holmströms anda. Det kan vara kulturutövare och musiker som Peter Edwinzon, talanger i vardande såväl som etablerade skribenter, journalister, författare, talare, filmare eller fotografer. Ett hjärta för Finspång är ett plus. Ett hjärta för andra människor och allas lika värde är en självklarhet.